Wigton Pinfold | pictures of the pinfold | back

The artist responded to the historic site of the pinfold by rebuilding a red sandstone wall which follows the original wall line but interacts with the new additions to the site, which are: a BT junction box, distribution pole and inspection hatch, road name sign, traffic stop sign, and lamppost. (now referred to as structures).

The walling stops on each side of each structure. This creates a specific relationship which is the result of the development of the site over a period of time and the various urban related structures which reflect modern communications, transport and street-scapes.

The walling drops dramatically from 5ft to 2½ ft where traffic visibility lines are required as part of the entrances/exits to the petrol station which is behind and adjacent to the site of the pinfold.

This commission relates to, and reflects, the relationship between an historic site, originally used for sheep farming and holding of stray sheep, and the proximity of a modern petrol station and its users.

Below is the proposal drawing.

drawing Wigton Pinfold

 


© 2011 ARTS UK